Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ αγωνίζεται να διατηρηθεί και να στερεωθεί ο δημόσιος και ακαδημαϊκός χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ

Syspeirosis of the Hellenic University Teachers

http://sys.glotta.ntua.gr/ — e-mail: schema@cs.ntua.gr

ανακοινώσεις

ενημέρωση - δημοσιεύματα

οι θέσεις της

βήμα διαλόγου - κείμενα

διεθνής επικοινωνία

σύνδεσμοι (links) σε άλλες ιστοσελίδες

η σ' όλη την ΕΛΛΑΔΑ

Ιστοσελίδες της ΠΟΣΔΕΠ

επικοινωνία με τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας

Αν είστε μέλος της γράψτε μας για να συμπεριληφθείτε στη λίστα αποδεκτών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23-06-05

Δείτε και ενημερωτικό σημείωμα (10-06-05)

 

Η απόφαση της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ μας καλεί σε ετοιμότητα, με αποφάσεις των Συλλόγων, για την 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ημέρα "κατ' αρχήν συζήτησης και ψήφισης" του νομοσχεδίου για τη "διασφάλιση ποιότητας".  
Η μέρα αυτή αναμένεται να είναι μέσα στην εβδομάδα 27/06 - 01/07.

Νομοσχέδιο "Διασφάλισης Ποιότητας":   Έγιναν περιθωριακές ... τροπολογίες από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.    Δείτε τα πρακτικά της συζήτησης σ' αυτή την Επιτροπή, όπου κλήθηκε ο Λ. Απέκης (Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ) να καταθέσει τις απόψεις της ΠΟΣΔΕΠ και να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών.   Αν δεν ... ανατραπεί η κυβέρνηση ή / και δεν αλλάξει η Υπουργός Παιδείας το νομοσχέδιο θα έχει την ίδια τύχη με το "ΔιαΒίου".   Αναμένεται στη Βουλή να υποστηριχθεί μόνο από τη Ν.Δ.

Νομοσχέδιο "ΔιαΒίου Μάθηση": Δείτε τα πρακτικά της Βουλής (14-06-05).

Νόμος "ΔΟΑΤΑΠ": Στα πρακτικά της Βουλής (14-06-05), όπου συζητήθηκε κατ' άρθρον το "ΔιαΒίου", υποβλήθηκαν και έγιναν δεκτές ... αρκετές τροπολογίες στον (πρόσφατο) Νόμο ΔΟΑΤΑΠ.

Στην Ε.Ε..   Το 'όχι' των Γάλλων και των Ολλανδών, η αποτυχία συμφωνίας της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι συνεχείς τριβές μεταξύ διαμορφούμενων αξόνων και συμμαχιών κρατών διαμορφώνουν 'μηδενική βάση' σε πολλές από τις συνθήκες και συμφωνίες.   Στην ανώτατη εκπαίδευση αποκαλύπτεται ότι η πολιτική της ΕΕ, που υποτίθεται ότι καθοδηγείται από 'ελεύθερες' προσχωρήσεις των κρατών σε συμφωνίες και διακηρύξεις, στην πραγματικότητα υπακούει σε αποικιακού τύπου συστάσεις τεχνοκρατών που αντιγράφουν οδηγίες της ERT, του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Τράπεζας.

Οι συλλογικές κινήσεις που εμφανίστηκαν:

  • Ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλαοι και ερευνητές με το μανιφέστο  
      {Σημείωση: Το μανιφέστο αυτό το υπογράφουμε και το διακινούμε.}
  • Οι Γερμανοί φοιτητές με την ένωση 'asta' του Free University του Βερολίνου καταγγέλλουν τη "Διαδικασία Μπολόνια" συνολικά με το δικό τους μανιφέστο.
  • Οι Γάλλοι φοιτητές (συνδικαλιστική ομοσπονδία) παρεμβαίνουν και ακυρώνουν την εφαρμογή του συστήματος ECTS.