Αγώνας για το δημόσιο πανεπιστήμιο

Συντάκτης :         Ημ/νία καταχώρησης : 16/01/2008 22:15:27
Eπαγρύπνιση, αντίσταση, συμπαράταξη, μαχητική προβολή των διεκδικήσεων του κλάδου για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Με μια πρόταση οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών. Η Συνδιάσκεψη οργανώθηκε σε δύο φάσεις, στη Θεσσαλονίκη στις 8-9.12.07 και στην Αθήνα στις 12-13.1.08, με συμμετοχή πάνω από 50 και 60 μελών αντίστοιχα, από 15 AEI.
Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Επισημάνθηκαν εκφυλιστικά φαινόμενα διαπλοκής, αδιαφάνειας, έως και διωγμών "αντιφρονούντων", σε κάποια ΑΕΙ που κυριαρχούνται από συγκεκριμένες κλίκες. Συνεχίζεται έτσι μια πολύπλευρη επίθεση εναντίον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με στόχο την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, παρά την αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, που οδήγησε πέρσι σε αδιέξοδο την απόπειρα κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Σ' αυτήν εντάσσεται και η πρόσφατη ποινικοποίηση της οικονομικής διαχείρισης των συναδέλφων του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι εκτελούσαν αποφάσεις της Συγκλήτου.
Σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, οι εκπρόσωποι της "Συσπείρωσης" στην ΠΟΣΔΕΠ αντιμάχονται αυτή την επίθεση, προωθούν τις διεκδικήσεις του κλάδου, αγωνίζονται συστηματικά και με συνέπεια για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Η επαγρύπνηση για το άρθρο 16 συνεχίζεται, η αντίσταση στους αντιακαδημαϊκούς νόμους Γιαννάκου επίσης. Κάθε απόπειρα επιβολής αντιδημοκρατικών και αντιεπιστημονικών ρυθμίσεων στα νομοσχέδια για μεταπτυχιακά και έρευνα, κάθε απόπειρα ανωτατοποίησης των ΚΕΣ θα μας βρει μαχητικά αντίθετους. Θα συμπαραταχθούμε επίσης με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων στην επίθεση για την αφαίρεση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τονίζεται στις σχετικές αποφάσεις.
Αλλά η ΠΟΣΔΕΠ, επισημαίνεται, δεν είναι μόνο η ηγεσία του συνδικάτου. ΠΟΣΔΕΠ είμαστε όλοι μας -τουλάχιστον αυτοί που δεν θεωρούν την πανεπιστημιακή ιδιότητα εφαλτήριο για αλλού, αυτοί που δεν είναι πεισμένοι ότι μόνη λύση είναι η προσωπική τους ανάδειξη με κάθε μέσο. Σήμερα απειλείται όχι μόνο η οικονομική υπόσταση των πανεπιστημιακών (μέγιστες καθαρές μηνιαίες απολαβές καθηγητή 2.800 ευρώ) αλλά και το ίδιο τους το λειτούργημα. Πρέπει και μπορεί ο καθένας να ενεργοποιηθεί.
Η Συνδιάσκεψη καλεί τα μέλη και τους φίλους της "Συσπείρωσης" να δραστηριοποιηθούν σε κάθε ΑΕΙ, επισημαίνοντας τα προβλήματα, τις αιτίες τους και τις δυνατότητες αντίδρασης, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, διατυπώνοντας προτάσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η "Συσπείρωση" θα διοργανώσει ένα Θεματικό Συνέδριο αρχές Μαρτίου, όπου θα αναλυθούν οι διάφορες πτυχές της κρίσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και οι προοπτικές της αναβάθμισής του.