Αντιμετώπιση των ζώων. Ένα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία

Επιμέλεια: Θεανώ Ποτήρη

Μέρες σπαρμένες με πτώματα ζώων μετράμε στην αντίστροφη πορεία προς τον Αύγουστο της Ολυμπιάδας, ενώ το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων για τα "αδέσποτα" όχι μόνο δεν καθησυχάζει αλλά εντείνει την ανησυχία για την τύχη τους. Άλλωστε υπάρχει το προηγούμενο της εξαφάνισης όλων των ζώων από τους δρόμους της Βαρκελώνης ,όταν διοργάνωσε τους Ο.Α. Έχουν ήδη δηλητηριαστεί ή εξαφανιστεί περί τα 3.000 "αδέσποτα" της Αθήνας καταγγέλλει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών, και η προσφυγή στο ΣτΕ και διεθνείς οργανισμούς είναι το επόμενο βήμα για την προστασία τους, ενώ η παγκόσμια κατακραυγή διογκώνεται. Μόνο οι ηλεκτρονικές υπογραφές διαμαρτυρίας που συγκεντρώνει στο site της η διεθνής οργάνωση για την προστασία των ζώων Paw-Europe, πλησιάζουν τις 30.000. Έτσι "γιορτάσθηκε" στην Ελλάδα πριν από μέρες η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η μοίρα των οποίων στον σύγχρονο κόσμο είναι τραγική.


Πειραματόζωα και αδέσποτα στα "χέρια" των ανθρώπων
Tης Ράνια Γεωργάκα

Δεν είμαστε οι άνθρωποι οι μόνοι ένοικοι αυτής της ποικιλόμορφης πολυκατοικίας που λέγεται Γη. Τα ζώα διεκδικούν ό,τι κι εμείς: να ζήσουν. Πόσο όμως σεβόμαστε αυτούς τους "συνοδοιπόρους" μας;
Επιστήμονες κάθε τομέα, από την κοσμετολογία ως την ψυχολογία, χρησιμοποιούν εκατοντάδες πειραματόζωα. Η νομιμοποίηση του βασανισμού των ζώων αποκαλείται "εργαστηριακή έρευνα", σε πολλές περιπτώσεις για να ικανοποιηθούν οι καταναλωτικές ανάγκες των ανθρώπων.
Ξεκοιλιάζονται έγκυες γάτες για να παρατηρηθεί, μέσα από τη φρίκη του πόνου, το μητρικό ένστικτο. Στα ίδια ζώα προκαλούνται σπασμοί για την μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια επιθέσεων. Ζεματίζονται χιλιάδες ζώα για να πάρουν εκκρίσεις συκωτιού -που εμφανίζονται σε περιπτώσεις σοκ- για να μετρηθεί πόσο περισσότερο θα υποφέρουν (σε παρόμοιο πείραμα είχαν χρησιμοποιηθεί 15.000 ζώα). Σκύλοι (από ήρεμες ράτσες) υφίστανται ηλεκτροσόκ μέχρι να φτάσουν στο σημείο να επιτίθενται ο ένας στον άλλον (στα πλαίσια ερευνών για τη νεανική εγκληματικότητα!). Ζώα τυφλώνονται με οξέα ή ακτίνες λέιζερ, εμβολιάζονται με θανατηφόρους ιούς, βυθίζονται σε υγρά (για να δουν τις αντιδράσεις πνιγμού), αφήνονται σε ασιτία, δίψα, κρύο και τρελαίνονται από πόνο (γάτες πεθαίνουν χτυπώντας το κεφάλι τους σε σύρματα των κλουβιών τους μην αντέχοντας τον πόνο, πίθηκοι ξεκοιλιάζονται για τον ίδιο λόγο). Κι όλα αυτά για να πάρουμε κάποια στατιστικά διαγράμματα που στην πλειοψηφία τους είναι παντελώς άχρηστα.
Στην περίπτωση της χρήσης πειραματόζωων για την κατασκευή καλλυντικών, τα "γιατί" πολλαπλασιάζονται. Για να φορέσουμε την "υποαλλεργική και δερματολογικά ελεγμένη" μάσκαρα, κάποιες δεκάδες κουνέλια ή γάτες έχουν τυφλωθεί και κατόπιν θανατωθεί ή εγκαταλειφθεί. Πολλά πειραματόζωα (άχρηστα πλέον, καθότι έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες σωματικές και ψυχολογικές βλάβες), μετά το πέρας του πειράματος (συχνά επώδυνο), εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Το μέλλον ωστόσο δε φαντάζει πια τόσο δυσοίωνο. Η αντίδραση στη χρήση πειραματόζωων ανά τον κόσμο, συγκροτείται σε ιατρικούς , επιστημονικούς συλλόγους στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και αλλού.
Και στο χώρο των Πανεπιστημίων. Φοιτητές της Ιατρικής κατόρθωσαν να σταματήσουν τη χρήση πειραματόζωων σε πολλά Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Στο Μάρμπουργκ, αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα προσομοίωσης σε υπολογιστή που ονομάστηκε Mac Frog. Σήμερα, 11 Πανεπιστήμια έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χρήση ζώων, ενώ σε άλλα 7 η χρήση τους είναι προαιρετική. Στην Ιταλία, νόμος επιτρέπει στους φοιτητές να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε πειράματα με ζώα. Στη Σουηδία, υπάρχει παρόμοια διευθέτηση από το 1983, ενώ στην Ολλανδία, αν και δεν υπάρχει σχετικός νόμος, δίνεται η δυνατότητα άρνησης πειραμάτων σε ζώα, κατά τη διάρκεια των σπουδών. Την ίδια στιγμή που (βάσει των στοιχείων των αντιζωοτομιστών ερευνητών) διακρίνεται μια τάση συρρίκνωσης των πειραμάτων σε ζωντανούς οργανισμούς, όλο και περισσότεροι ασθενείς και γιατροί ενδιαφέρονται για εναλλακτικά και ολοκληρωτικά θεραπευτικά συστήματα.

Τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα του 2004

Ο τρόπος που μια κοινωνία φέρεται στα ζώα αντικατοπτρίζει και τον τρόπο λειτουργίας της. Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη το πώς αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο τμήμα των ζώων στην Ελλάδα, τότε συμπεραίνουμε ότι εδώ επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Η νοοτροπία "θα πάρω στο παιδί μου ένα σκυλάκι για να παίξει" είναι ασύλληπτη. Συχνά το σκυλάκι θα πεταχτεί (κυριολεκτικά) στο δρόμο, έρμαιο στις διαθέσεις ασυνείδητων οδηγών, που όταν βλέπουν ένα ζώο στο δρόμο τους δε διανοούνται να πατήσουν το φρένο, παιδιών, που πετούν πέτρες και μετατρέπουν σε στόχους αεροβόλων τα ζώα, και νευρολογικά διαταραγμένων, που δε θέλουν, λέει, να ακούν γαβγίσματα μεσημεριάτικα και μοιράζουν φόλες σε κάθε ζώο της γειτονιάς. Αλήθεια, δεν τους ενοχλούν οι κόρνες των αυτοκινήτων και οι συναγερμοί; Μέσα σε σωρούς σκουπιδιών, σε μια βρώμικη πόλη, ενοχλούνται μόνο από τα σκυλιά; Ποιος μπορεί ακόμα να ξεχάσει τη φωτιά που έβαλαν οι οπαδοί του 'Αρη σε ένα ασπρόμαυρο (άρα παοκτζή) σκύλο;
Ούτε η πολιτεία ενδιαφέρεται ειλικρινά για την προστασία των ζώων. Μέλημά της είναι να απαλλαχτεί γρήγορα η Αθήνα, αλλά και οι άλλες πόλεις, από τα αδέσποτα ενόψει της Ολυμπιάδας. Η τελική "λύση" λέγεται φόλα. Είναι ενδεικτικό ότι εδώ και εβδομάδες εκατόμβες μικρών πτωμάτων ανακαλύπτονται σε διάφορους δρόμους της Αττικής. Ο θάνατος είναι αργός και φρικτός, με ατελείωτους σπασμούς. Επιχείρηση "κάθαρση". Οι τουρίστες πρέπει να βρουν μία Αττική απαλλαγμένη από αλήτες γάτους και περιπλανώμενους σκύλους. Θυσιάζουν αθώα πλάσματα, στερούν μοναχικούς ανθρώπους από τη συντροφιά τους, δίνουν στα μικρά παιδιά την πρώτη αίσθηση του φριχτού θανάτου.

(Αναδημοσίευση αποσπασμάτων άρθρου από το φοιτητικό site: www.amfitheatro.gr
Ενδιαφέρουσες συνδέσεις: www.pets.gr, www.tetrapodologein.gr, www.theanimalrescuesite.com, www.paw-europe.org)

ΕΠΟΧΗ 19 Οκτ. 2003